Boekentips

Ik ben dol op boeken! In het bijzonder kinderboeken!
Daarom vind ik het leuk om mijn boekentips met jullie te delen. Deze tips kun je dan ook op deze pagina vinden!


De jongen die in de muur verdween

“Is hij nou nog niet dood?”. De man aan de galg bleef maar schoppen. Leefde hij nog?
Dirk woont en leeft in Amsterdam in het jaar 1632. Een tijd die niet te vergelijken is met de wereld van nu. Zijn vader is de bekende chirurgijn Dr. Nicolaes Tulp. Hem kennen we wel. Hij is de eerst epersoon in het grote groepsportret van een gilde die door Rembrandt is geschilderd. Omdat er ieder jaar een openbare ontleding was, ging Dirk kijken wat voor werk zijn vader nou eigenlijk doet. Vol verbazing en afgrijnzen kijkt hij naar de ontleden. Tot… hij na een tijd er achterkomt dat Rembrandt aanwezig was en hier het welbekende schilderij heeft gemaakt mèt Dirk erop!

“Hoe krijg ik mezelf uit het schilderij?”, denkt Dirk.

Een prachtig boek voor de midden-/bovenbouw binnen het thema geschiedenis. De leerlingen krijgen door de kinderogen van Dirk een duidelijk beeld van het leven in de 17e eeuw in Amsterdam. Een sterke aanrader voor de KinderBoekenWeek 2020!

Sterren 4/5


Alles wat ik voel.
Het grote emotieboek

Ieder kind, elk mens, wij allemaal hebben gevoelens. Maar ben jij iemand die dit ook verteld wanneer iemand je vraagt hoe het met je gaat? Voor kinderen kan het soms best lastig zijn hoe zij zich voelen en wat zij hiermee kunnen doen. Door dit prachtige boek van Stine Jensen krijgt de lezer inzicht in de vele emoties die wij kunnen hebben. Ik ben echt ontzettend verrast door de fijne manier van schrijven, de illustraties en de filosoferende vragen die er worden gesteld. Hierbij sta je niet alleen stil bij je eigen gevoelens maar ook die van een ander.

Ik heb dit boek geleend van de bibliotheek, maar inmiddels staat hij in mijn winkelmandje om te bestellen! Een aanwinst voor op de boekenplank thuis en op school.

Sterren 5/5


Kameel weet het zeker!

Kameel weet het zeker is een boek van Lenneke Westera met prachtige illustraties van Peter-Paul Rauwerda. In dit boek komen zoveel verschillende onderwerpen naar voren dat dit boek geschikt is op verschillende vlakken. Laten we beginnen bij de dierentuin. Hoe is het eigenlijk om in slaap te vallen in de woestijn en wakker te worden in een dierentuin? Kameel is diep ongelukkig. Dit zette mij wel aan het nadenken over de dieren in de dierentuin, terwijl ik GEK ben op dierentuinen. Vos, de jongen, heeft al snel door dat Kameel niet gelukkig is en hij bedenkt een plan. Of ja, plan… Opa zei altijd: Als je iets graag wilt, vraag je dan nooit af hoe je het moet doen. Doe het gewoon! En dat doet Vos. Maar ook rouwverwerking komt in dit boek duidelijk aan bod. Vos zijn opa is overleden en dit heeft te maken met de reis naar Egypte. Hoe het stukje verwerken van de rouw in dit boek naar voren komt is prachtig. Niet alleen de rouw van de dood, maar ook de rouw van het achterlaten waar je zo gelukkig was.

Ik zou dit boek zeker aanbevelen als voorleesboek en om het er daarna over te hebben in de klas:
Waar ben jij gelukkig? Ben je gelukkig? Waar word jij nou echt gelukkig van?
Naar welk land zou je willen reizen?
Wat maakt jou wel eens verdrietig?
Wat vind jij van dieren in een dierentuin?

Sterren: 5/5


De tangramkat

“Ooo jufff! Wil je deze alsjeblieft nog een keer voorlezen want ik heb nog meer ideetjes!”.
Een opmerking van een leerling die ik te horen kreeg na het voorlezen van dit bijzondere prentenboek. Want ja… wat betekenen die blauwe figuren nou eigenlijk? Wat zouden we er allemaal van kunnen maken? De fantasie was overal en er kwam van alles te voorschijn!

Doordat het boek in de ik-vorm is geschreven kon ik merken dat de kleuters ook daadwerkelijk dachten dat ik dat was. “Juf, je had gewoon (spoiler!) moeten maken!”.
Een tangram is een Chinese puzzel waar je wel honderden verschillende figuren mee kan maken. In dit boek staat de tangram kat centraal en… hij gaat op avontuur! Onderweg komt hij verschillende figuren tegen, maar kunnen de kinderen aan de vorm ontdekken welk figuur dit is?

Sterren 5/5


20 bijzonder jongens/meisjes die de wereld hebben veranderd

Marco Polo, Isaac Newton en Aletta Jacobs zijn personen in de geschiedenis die we (bijna) allemaal kennen. Maar wat hebben Emmeline Parkhurst, Jane Goodall en Joeria Gagarin gedaan om de wereld te veranderen? In deze twee bijzondere boeken komen veel jongens en meisjes aan bod waarvan hun levensverhaal is opgeschreven. Wat was hun drijfveer om te worden wie ze zijn geworden? Waarom is Roald Dahl kinderboeken gaan schrijven en bestaat Mathilde echt? Wat is de achterliggende boodschap van Maria Montessori? Alles is, op een kinderlijke en begrijpelijke manier, te vinden in deze boeken!

Sterren: 5/5


Het achterhuis

Iedereen kent het welkbekende dagboek van Anne Frank; “Het achterhuis”. Toen mijn oma is overleden en mijn opa moest verhuizen kreeg ik dat boek in mijn bezit. Maar in de bibliotheek kwam ik de strip-variant tegen! De schrijver biedt ons niet alleen een kijkje in het achterhuis door sprekende tekeningen maar ook een kijkje in het hoofd van Anne. Ze hebben een keuze gemaakt van de dagen die beschreven zijn, maar de leerlingen kunnen door het boek wel een heel goed beeld krijgen van Anne haar beleving in de oorlog. En nee, het gaat niet alleen over de oorlog. Maar ook over Anne haar eigen strijd in het achterhuis. Een echte aanrader voor de bovenbouw!

Sterren:4/5


Professor S. en de verslaafde koning

Smartphone, tablet, Ipad en social media zijn vier begrippen die een grote rol spelen in onze huidige maatschappij. Erik Scherder is een bekende neuroloog en ook mede auteur van dit boek. Hij is Professor S. en gaat in de hersenen op zoek naar de koning. Deze heeft namelijk een probleem, hij is verslaafd! Professor S. gaat met hulp proberen om de koning hier van af te helpen. Ik zou dit boek aanraden voor de bovenbouw, maar voorlezen vanaf groep 5 kan vele inzichten geven bij de kinderen. Het is namelijk een combinatie van het verhaal en een duidelijke uitleg over de werking van je hersenen.

Sterren: 4/5


De zee kwam door de brievenbus

De watersnoodramp in 1953 is een gebeurtenis in onze geschiedenis die mij altijd is bijgebleven en waarvan ik vind dat leerlingen ook moeten weten wat water kan doen. door dit kleine, maar pakkend vertellend boek, krijgen ze een goed beeld van wat er zich daar heeft afgespeeld. Het verhaal is beeldend beschreven dat de leerlingen de gevoelens kunnen voelen, de geuren kunnen ruiken en precies kunnen zien wat er voorbij kwam drijven in het water. Het boek is geschreven door Selma Noort wiens vriendin haar verhaal de bron is van dit boek. Dit boek is een mooie aanwinst voor het vak wereldoriëntatie voor midden- en bovenbouw.

Sterren: 5/5


Maffe meester Daan speelt bananenslagbal

Meester Daan is 28 en begint aan zijn eerste jaar als meester met een eigen klas. De lessen die Meester Daan geeft zijn een hit bij de leerlingen: banananslagbal, verstoppertje tijdens het lezen en een heuse techniekles bij Meester Daan thuis! En is er nog die ik-weet-niet-hoe-ze-heet, de iebeejer. Daan heeft geen idee wie ze is en wat ze nou eigenlijk doet op school. Daan en Meester Jesse krijgen een goede band en helpen elkaar door dik en dun.

Een leuk en humoristisch boek van Judith van Helden, gebasseerd op de klas van meester Raymon. Door ware gebeurtenissen te gebruiken en te mixen met humor leest dit boek heel erg snel weg. Door de vragen die achterin het boek staan kun je in de klas het geprek aangaan over de alle onderwerpen die aan bod komen: moeder die is weggelopen, hele boze vader, vals spelen en de leuke onderwerpen!

Geschikt voor midden- en bovenbouw.
Zelf lezen kan vanaf AVI M5

Sterren: 5/5De dierenridders

Zoë, Tijn, Nora, Amy en Pieter vormen samen de dierenridders! In het eerste deel krijgt Victor, het broertje van Zoë een hulphond. Maar al snel is Hero ontsnapt door een kleine fout van Zoë. Een hulphond zou een hulphond niet zijn als hij mensen helpt. Tijdens het eerste deel komt vriendschap en familieliefde aan de orde. Maar het meest belangrijke: hoe het is om een gehandicapte broer of zus te hebben. Naar mijn mening hebben ze dit op een respectvolle en mooie manier weergegeven!

Door het (gemakkelijk) lezen van deel 1 ben ik heel erg nieuwsgierig geworden naar de andere delen. Iris Boter is er goed in geslaagd om een belangrijk onderwerp op een respectvolle manier te beschrijven. De illustratie, gemaakt door Mark Janssen maken het zo beeldend want die spreken al voor zich. Ik ga zeker nog meer delen lezen van deze reeks.

Kort geleden was deze reeks te verkrijgen bij de Kruidvat (Nederland).
Sterren: 4/5


De reis van het dromenkind

Hoe sterk is de liefde tussen jou en je moeder? Maar wat nou als je er achter komt dat je moeder niet je biologische moeder blijkt te zijn? Het overkomt het meisje uit “de reis van het dromenkind”. Via de ooievaar, de eekhoorns, de zalmen en de vos komt ze terecht bij de plek waar haar jonge leven is begonnen. De boodschap die de dieren haar meegeven heeft me diep geraakt. Een moeder is niet altijd de persoon die jou het leven heeft gegeven. In dit bijzondere prentenboek van Irena Brignull wordt dit aan kinderen uitgelegd op een kinderlijke manier waardoor ze het kunnen begrijpen en je het met hen kunt bespreken.

Mocht er in jouw klas een leerling zijn die is geadopteerd of waarvan één van de ouders is overleden, dan zou ik dit boek heel erg aanraden!

De woorden waren zo helder als regendruppels en stralend als zonlicht. De wind tilde ze op en nam ze mee over de bomen en door de dalen, naar andere gezinnen….
Sommige gemaakt door een vader en een moeder, andere door dromen en weer andere waren alleen nog maar een wens.
“. – Irena Brignull

Sterren: 5/5


De ontdekking van de verborgen oorlogsbrief

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: