Lezen & kinderboekenweek

“Een kwartier lezen vergroot de woordenschat van een kind met 1000 woorden per jaar.”. 1000 woorden, dat is nogal wat. Door het lezen te combineren met de KinderBoekenWeek komen we elk jaar op leuke thema’s waar leuke (lees-)activiteiten aan verbonden kunnen worden.


Leesbingo thema dino’s

Lezen is leuk en ontzettend belangrijk. Maar hoe leuk is het als je op verschillende manieren of momenten kan lezen? Daarom deze leesbingo in het thema van de dino’s! Wie heeft zijn bingokaart als eerste vol?

Download hier de bingokaart


Leeslinger!

Lezen is ontzettend leuk, maar ook de boeken zijn al een plaatje om te bekijken! Daarom heb ik een slinger gemaakt van een aantal bekende boeken die je op kan hangen in de klas. Er zijn ook een paar lege vlaggen, zodat je daar zelf een boek kan kiezen.

Download de slinger hier


Kletspot lekker lezen!

De kletspot is al een poosje heel erg bekend.
Deze keer heb ik kaartjes gemaakt die te maken hebben met lezen. Zo zijn er verschillende vragen:
– Wat is het karakter van de hoofdpersoon?
– Waarom heb je dit boek uitgekozen?
– Op welke plek lees je het liefst?

Download hier de kaartjes
Tip: lamineer de kaartjes voor je ze gaat gebruiken


Seizoenlezen

Lezen is ontzettend belangrijk!
Vorig jaar heb ik met de kinderen vele kilometers gelezen maar voor komend schooljaar wilde ik iets anders. Daarom gaan wij per seizoen lezen! Ieder seizoen heeft een eigen kleur. Wanneer het kind in november een boek heeft uitgelezen mag hij/zij een boek in de kast de oranje kleur geven. Zo krijgt het kind een mooi inzicht in hoeveel boeken hij/zij per seizoen al kan lezen.

Je kunt de boekenkast hier downloaden

Veel leesplezier!


En toen?!

“En toen?!” is het thema van de KinderBoekenWeek 2020. We gaan terug in de tijd en nemen een kijkje in de geschiedenis. De komende tijd zullen hier verschillende (werk-)documenten geplaatst worden en ook verschillende boekentips, passend bij het thema!

Detectivebureau Iris en Ko; de ontdekking van de verborgen oorlogsbrief

Koos en Iris hebben een echt detectivebureau: “Wij zoeken dingen op èn uit!”. Op de rommelmarkt vinden zij een oud boek met geheimzinnige letters. Maar… in het boek zit een brief uit de Tweede WereldOorlog. Een joodse meneer schreef deze brief naar zijn kinderen. In de brief staat dat hij iets moois heeft verstopt in hun heis. Dit vinden Iris en Koos maar geheimzinnig en samen gaan ze op onderzoek: wie schreef dze brief en wat voor moois ligt er verstopt?!

Dit is het dertiende deel van de reeks “Detectivebureau Iris en Ko” en is geschreven op niveau AVI E5. De kinderen krijgen een kijkje in de Tweede Wereldoorlog zonder de lugubere details.

Sterren 5/5


Reis je mee?!

“Reis mee” is het thema van de KinderBoekenWeek 2019. Maar welke documenten moet je allemaal meenemen als je op reis gaat? Vergeet bijvoorbeeld niet je paspoort of je vliegticket!

In het document kun je allerlei reisdocumenten vinden die je kunt gebruiken voor je themahoek, huishoek of als werkje voor de leerlingen. Ze zijn zowel in kleur als zwart/wit.

De reisdocumenten kun je hier vinden.


Op reis door de ruimte!

André het astronautje stond centraal tijdens de KinderBoekenWeek 2019.
In de werkboekjes staan reken en taal opdrachten maar ook puzzelen en tekenen komt aan bod!

Ruimte werkboekje groep 3
Ruimte werkboekje groep 4
Memory reis door de ruimte
Woordkaarten de ruimte


Voorleesestafette

Voorlezen is voor ieder kind belangrijk, maar gebeurd het ook op dagelijkse/wekelijkse basis? Door deze estafette te gebruiken, die je op meerdere manieren kunt inzetten, kun je inzicht krijgen in het “voorlees gedrag” thuis. Maar ook kun je hem inzetten in de klas: Na hoeveel dagen zijn we bij de 100?!

Voorleesestafette voor thuis
Voorleesestafette voor in de klas


Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: